Miljonairs in België

Miljonair in België
Miljonair in België
De top 3 van rijkste Belgen anno 2015, en dat zullen ze nog wel een tijdje blijven ook, kennen we ondertussen wel, maar daarmee hebben we er nog geen idee van hoeveel miljonairs ons kleine koninkrijkje wel telt. Ondanks de economische crisis waarmee België en gans Europa de laatste jaren wordt geconfronteerd telt België meer dan 100.000 dollarmiljonairs, dit wil zeggen dat niet minder dan 1 Belg op 100 meer dan één miljoen dollar op zijn of haar rekening heeft staan.

Hoe hebben deze Belgen dat in godsnaam klaargespeeld denk je dan? Het antwoord is relatief eenvoudig. Het gros van deze nieuwe dollarmiljonairs heeft hun fortuin verzameld door een combinatie van:

noeste arbeid,
een spaarzame levensstijl,
beleggingen in vastgoed,
en beleggingen in aandelen.

De Belgen houden daarmee gelijke tred met de wereldwijde toename van het aantal dollarmiljonairs. Vele Belgen konden immers profiteren van stijgende beurskoersen, maar zoals we ondertussen wel geleerd hebben, kunnen deze koersen ook even snel kelderen als ze gestegen zijn. Het voorgaande maar om te zeggen dat een en ander relatief is. Wie vandaag nog nipt dollarmiljonair is, kan dat morgen al niet meer zijn, simpelweg door een onverwachte en plotse beursdaling.

Belangrijke kanttekening is wel dat de eigen woning niet wordt meegerekend om te kunnen spreken van een dollarmiljonair. Er zijn dus heel wat dollarmiljonairs wiens vermogen een stuk hoger zal uitkomen als men de eigen woning wel in de berekening zou laten meetellen. Of deze dollarmiljonairs ook gelukkiger zijn dan de gemiddelde Belg is nog maar zeer de vraag, want in ons kleine landje geldt dat “wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, die wordt zijn hoofd afgehakt”. De laatste jaren wordt het vermogen van grootverdieners in België door de Belastingdienst immers nauwgezet onder de loep gehouden. De belastingdruk op grote vermogens zal gaandeweg steeds toenemen en zal op termijn misschien wel leiden tot een ware kapitaalsvlucht naar het buitenland. Miljonair zijn in België heeft dus ook een belangrijke, minder prettige fiscale keerzijde.